Wokken doe je buiten. Etappe nr 2 van mijn ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’

Vorige week waren we te gast bij Jaap: twaalf wijkgenoten die net als ik van het aardgas af willen. We maken met elkaar een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’.  Op onze tocht ontdekken we wat er allemaal komt kijken bij wonen zonder aardgas. En natuurlijk hopen we binnenkort allemaal de knop om te kunnen draaien en van het aardgas af te zijn.

Direct na binnenkomst gooide Maaike het hoge woord er uit: de gasplaat was afbesteld. We waren allemaal met stomheid geslagen. Hoe was dit mogelijk?

Tijdens onze eerste etappe vertelden Maaike en Fred over hun verbouwplannen. Ze wilden in tien jaar tijd van het aardgas af. Stapje voor stapje. Maar hun keuken was er slecht aan toe. Daarom wilden ze die eerst vervangen. De nieuwe keuken was al besteld – met gasplaat. Fred bleek een begenadigd hobbykok te zijn. Koken zonder gas was voor hem ónbespreekbaar. Wokken zonder gas was volgens Fred ónmogelijk. Daar viel door ons verkenners weinig tegen in te brengen.

De afgelopen weken verdiepte ik mij in ‘koken zonder gas’. Waarom had Fred daar zo’n moeite mee? Was wokken zonder gas echt onmogelijk? Ik wilde het naadje van de kous weten.

Er bestaat nogal wat weerstand tegen koken zonder aardgas. Waai Innovation Partners ontdekte in opdracht van VanGasLos, dat die weerstand vaak gebaseerd is op fabels en angsten. Inductiekoken zou duur zijn. Veel mensen denken dat je speciale pannen nodig hebt. Er wordt beweerd dat je niet meer kunt grillen, bakken of wokken. En er gaan verhalen de ronde dat het ongezond zou zijn. Dat is allemaal onzin.

Onzin of niet, mensen blijken enorm gehecht aan hun gasplaat. Dat was ook de conclusie van storyteller Kirsten Notten. Voor het project ‘Van de kook’ sprak zij 180 mensen over koken en verwarmen zonder aardgas. Ze was bij een workshop ‘wokken op inductie’. Daar ontdekten mensen dat de inductieplaat razendsnel reageerde. Maar na afloop van de workshop zeiden de deelnemers dat zij de gasvlam hadden gemist. Zou het stoer zijn om te koken op vlammen?

In zijn restaurant De Librije in Zwolle kookt Jonnie Boer op inductieplaten. Hij sleepte er drie Michelinsterren mee in de wacht. Mensen die net zo stoer willen koken, kunnen meerdaagse cursussen, eendaagse sessies en productdemonstraties volgen. Is Zwolle te ver weg? Dan nodig je Mama Mascha met haar Foodtruck uit. Zij verzorgt gezonde kookworkshops op locatie. Uiteraard op inductieplaten.

Maaike en Fred hadden dat allemaal niet nodig gehad. Zij waren op andere gedachten gekomen tijdens de eerste etappe van onze verkenningstocht. Ze besloten dat het vervangen van hun keuken, direct de eerste stap richting aardgasloos wonen moest zijn. De gasplaat was afbesteld. Er kwam een inductieplaat in huis. Toen wij uitriepen dat Fred dan nooit meer zou kunnen wokken, zei Fred: ‘Goed wokken doe je toch buiten’.

Wil jij ook wonen zonder aardgas? Volg mij en mijn buurtgenoten op https://mariannenevens.nl/recent-nieuws/.
De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

Foto van Markus Distelrath via Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven