ABC(D)-tje. Etappe nr 3 van mijn ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’

Met twaalf wijkgenoten maak ik een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’.  Wij willen wonen zonen aardgas. Op onze tocht ontdekken we wat daar allemaal bij komt kijken. En natuurlijk hopen we binnenkort allemaal de knop om te kunnen draaien en van het aardgas af te zijn. Op etappe nummer drie waren we te gast bij Jaap. Hij is al van het aardgas af.

Het was opvallend warm in de woning van Jaap. Heleen merkte het als eerste op. Zelf kreeg zij haar tussenwoning niet behaaglijk. Zij klaagde begin oktober al over koude voeten. ‘Hoe krijg je dat voor elkaar Jaap? Zonder aardgas nog wel?’ vroeg Heleen zich hardop af.

Jaap legde uit dat van het aardgas af gaan een ABC-tje is:

  1. Je isoleert je woning.
  2. Je stapt over op laagtemperatuur-verwarming, zoals vloerverwarming of wandverwarming.
  3. Je vervangt je CV-ketel door een warmtepomp, pelletkachel of een andere aardgasloze installatie.

Voor Jaap was dit inderdaad een fluitje van een cent geweest. Zijn negentiger jaren woning was al goed geïsoleerd. Hij had al vloerverwarming. Hij hoefde dus ‘alleen maar’ een warmtepomp aan te schaffen.

Jaap had ook direct stap D gezet. Hij had achtentwintig zonnepanelen op zijn dak laten plaatsen. Daarmee wekt Jaap de elektriciteit die de warmtepomp verbruikt zelf op. Hij is nog maar €10,- per maand kwijt aan energie. Warmtepomp plus zonnepanelen hadden hem medio 2015 in totaal €25.000,- gekost.

Ik keek om mij heen. Mijn reisgenoten waren zich rot geschrokken. Vrijwel iedereen moest zijn woning nog isoleren. Joost was de enige met vloerverwarming – op de begane grond. De rest had nog radiatoren hangen.

Er ontstond een verhitte discussie. Wat zou het ons kosten om van het aardgas af te gaan? Konden wij dat überhaupt betalen? Wat als onze woningen geen spouw hadden? Hoe isoleer je een monument? Hoeveel zonnepanelen passen er op onze daken? Zouden we wat langer de tijd kunnen nemen voor de stappen?

We concludeerden dat we allemaal een tienjarenplan moesten opstellen. De ene woning zag er heel anders uit dan de andere. De ene portemonnee zag er heel anders uit dan de andere. Het ene plan zal er heel anders uitzien dan het andere plan.

De volgende stop op onze ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’ is in het informatiecentrum van het Amersfoortse energieloket 033Energie. Daar maken we kennis met de hybride-warmtepomp. Wil jij ook wonen zonder aardgas? Volg mij en mijn buurtgenoten op https://mariannenevens.nl/recent-nieuws/.
De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

Foto van Leon Williams via Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven