Met twaalf wijkgenoten begon ik afgelopen september een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Inmiddels zijn we met zestien huiseigenaren. Wij willen wonen zonder aardgas. Op onze tocht ontdekken we wat daar allemaal bij komt kijken. En natuurlijk hopen we binnenkort allemaal de knop om te kunnen draaien en van het aardgas af te zijn. Op etappe nummer zes waren we opnieuw te gast in het informatiecentrum van 033Energie; het energieloket van Amersfoort. Twee van de verkenners kregen een Nul op de Meter advies van het energieloket. Dat werd op etappe nummer zes toegelicht.
Twee maanden geleden waren we ook al te gast bij 033Energie; het energieloket van Amersfoort. Heleen en Guus kregen van 033Eenergie een gratis maatwerkadvies aangeboden. Twee onafhankelijke energie-adviseurs van het loket gingen er mee aan de slag. Ze zijn bij Heleen en Guus thuis geweest, hebben een advies opgesteld en presenteerden dat vorige week aan de groep verkenners.
De eerste vijf kwartier van de bijeenkomst besteedden de twee adviseurs aan het toelichten van alle mogelijke maatregelen die je kunt, dan wel moet nemen om je woning naar NoM te brengen. Van damp-open isoleren tot CO₂-gestuurde ventilatie, van de werking van een infraroodpaneel tot het geluidniveau van een lucht-water warmtepomp. ‘NoM, wat is dat eigenlijk?’ durfde een van de verkenners te vragen. Ach ja, dat was de adviseur even vergeten uit te leggen. Hij ging er duidelijk van uit dat wij alle termen wel kenden én dat wij allemaal naar NoM wilden. Want wie wil er nu niet dat zijn of haar woning net zo veel energie opwekt als de woning en het huishouden in die woning verbruiken.
Toen was het huis van Heleen en Guus aan de beurt. We kregen foto’s van de voorgevel en de achtergevel te zien én een heel aantal foto’s die met een infraroodcamera gemaakt waren. De adviseurs legden uit waar de warmte op dit moment weglekt. Maar ook welke huishoudelijke apparaten veel elektriciteit verbruiken. En tot slot werden drie rijen maatregelen gepresenteerd die Heleen en Guus zouden moeten nemen om 1) minder elektriciteit te verbruiken, 2) de woning te isoleren, ventileren en elektrisch te verwarmen en 3) de energie die daar voor nodig is zelf op te wekken met behulp van zonnepanelen.
Maar waar waren de bewoners in dit verhaal? Waar waren Heleen en Guus gebleven? Hoe woonden zij in hun woning? Waren zij veel van huis of werkten ze alle twee thuis? Sliepen zij graag in een frisse slaapkamer of stookten zij ook op de verdieping? Hoe lang wilden zij hier nog blijven wonen? Droomden zij van een uitbouw of was het huis groot genoeg? En wilden Heleen en Guus überhaupt wel naar Nul op de Meter? Niets van dit alles kwam terug in het verhaal van de energie-adviseurs.
Hardop vroeg ik mij af hoe dit mogelijk was? Hoe kun je een energie-advies geven waarbij je de bewoners buiten beeld laat? Als ik een ding geleerd had op onze verkenningstocht, dan was het dat iedere bewoner anders is. Dat twee bewoners exact dezelfde woning kunnen hebben, maar compleet anders in die woning leven, andere wensen én een andere portemonnee hebben. Én, dat die factoren alles bepalend zijn in de keuzes die gemaakt worden.
‘Het advies is ook nog lang niet af’ verdedigde de energie-adviseurs zichzelf. Jammer, we hadden dus een avond vrijgemaakt om een advies gepresenteerd te krijgen dat nog lang niet af was.
Komende tijd ga ik werk maken van de stappenplannen die we als verkenners allemaal nodig zullen hebben om van het aardgas af te komen. Persoonlijke plannen, gebaseerd op onze persoonlijke situaties, mogelijkheden en wensen. Wil jij ook wonen zonder aardgas? Volg mij en mijn buurtgenoten op http://bit.ly/Verkenningstocht
De namen van de deelnemers zijn om privacyredenen gefingeerd. Die van bedrijven en organisaties die aan het woord komen niet.
Foto van Peter H via Pixabay