Aardgasloos. Waarom ook al weer? Etappe nr 5 van mijn ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’

Met twaalf wijkgenoten begon ik afgelopen september een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Inmiddels zijn we met zestien huiseigenaren. Wij willen wonen zonder aardgas. Op onze tocht ontdekken we wat daar allemaal bij komt kijken. En natuurlijk hopen we binnenkort allemaal de knop om te kunnen draaien en van het aardgas af te zijn. Op etappe nummer vijf waren we te gast in het informatiecentrum van 033Energie; het energieloket van Amersfoort. Totaalinstallateur Van Slooten verzorgde een presentatie over warmtepompen. Een onafhankelijk energie-adviseur beantwoordde alle mogelijke vragen van onze groep.

Heleen had haar vriend Guus meegenomen. Zij hebben recent een vooroorlogse hoekwoning gekocht, waar zo ongeveer alles aan moet worden opgeknapt. Heleen en Guus zijn jong en ambitieus. Ze willen het direct goed doen. Maar wel in stapjes. Hun – houten – vloer tocht. Begin oktober hadden ze al last van koude voeten. Hun tien meter lange zijgevel voelt aan de binnenzijde ijskoud aan. Ze kunnen er geen stoel of bank voor zetten.

Heleen en Guus vragen de energie-adviseur wat zij het beste als eerste kunnen isoleren: de vloer of de zijgevel. ‘Het dak, want door het dak verlies je de meeste energie’ antwoordt hij luid en duidelijk. ‘Tenzij jullie niet willen isoleren om energie te besparen, maar om warme voeten te krijgen. Dan kun je de vloer beter als eerste aanpakken. Maar wil je af van die koude wand. Isoleer dan de zijgevel.’

Tja, dat klonk logisch. Het antwoord zette mij aan het denken. Waarom wilde ík ook al weer mijn woning isoleren? Wilde ik echt alleen maar van het aardgas af? Of wilde ik onafhankelijk zijn van Poetin en de NAM? Wilde ik vooral comfortabel wonen? Of was het mij om het milieu te doen? Ik wist het even niet meer. En eerlijk gezegd, heb ik ook geen idee wat mijn echtgenoot er van vindt. Misschien moeten we er binnenkort maar eens een avondje voor gaan zitten. Een avondje samen naar ons woonwensenplan kijken. Dat wordt vast heel romantisch!

Dan hebben Heleen en Guus het beter voor elkaar. Zij kregen van 033Eenergie een gratis maatwerkadvies aangeboden. Op onze volgende etappe wordt het advies gepresenteerd. Dan horen we welke stappen Heleen en Guus komende jaren moeten nemen, om hun woning van het aardgas af te halen. Of om hun woning te verduurzamen. Of om hun woning naar Nul op de Meter te brengen. Het ligt er maar net aan wat hun doel is.

Tijdens de volgende stop op onze ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’ licht de energie-adviseur van 033Energie het maatwerkadvies van Heleen en Guus toe. Als het even lukt brengen we dan ook een bezoek aan de jaren dertig woning van Marieke en haar gezin. Zij wonen al zonder aardgas. Wil jij ook wonen zonder aardgas? Volg mij en mijn buurtgenoten op http://bit.ly/Verkenningstocht
De namen van de deelnemers zijn om privacyredenen gefingeerd. Die van bedrijven en organisaties die aan het woord komen niet.

Foto van Ross Mann via Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven