Van je buren moet je het horen

Mijn energierekening kan veel lager. Waarschijnlijk kan ie zelfs naar 0. Dat weet ik best. Ik lees het in de krant. Ik zie het op de televisie. En ik voel het aan mijn koude voeten. Allerlei instanties wijzen mij hier op.

Binnenkort ontvang ik zelfs een brief van Minister Blok. Hij stuurt alle huiseigenaren namelijk het ‘voorlopige energielabel’ van hun huis. En dan schrik ik weer even. Net zoals ik even schrik wanneer ik mijn energierekening zie. Maar in actie komen doe ik niet.

Want ik laat mij niet door een minister vertellen wat het energielabel van mijn huis is. Van het energiebedrijf neem ik echt niet aan dat ik energie moet besparen. En van aannemers die mij adviseren mijn huis te isoleren, moet ik al helemaal niets weten. Dat kan geen zuivere koffie zijn. Dat soort partijen heeft vast een dubbele agenda.

De minister stuurt mij natuurlijk een energielabel  omdat Brussel het wil. Het energiebedrijf wil vast een slimme meter achter mijn voordeur plaatsen, zodat zij straks alles van mij weten. Die aannemers willen uiteraard niets liever dan bouwen. Ik doe dus voorlopig even helemaal niets. Ik wacht op mijn buurman.

Uit onderzoek van IDEATE blijkt dat dat heel normaal is. Zij leerden dat mensen graag iets aannemen van lokale helden. Lokale helden zijn mensen die in hun buurt het initiatief nemen tot een bespaaractie en trots zijn op het resultaat dat zij daarmee behalen. Lokale helden zijn mensen die daar graag over vertellen en zo hun buren enthousiasmeren om ook aan de slag te gaan.

In mijn buurt woont ook zo’n held. Laatst liep ik langs een huis bij mij in de buurt. Het dak lag vol zonnepanelen. Ik kon het niet laten om aan te bellen. De eigenaar van het huis nodigde mij direct uit om binnen te komen. Hij vertelde honderduit over zijn zonnepanelen. En hij liet mij zien wat ie nog meer gedaan had om energie te besparen. Toen ik naar huis liep dacht ik: dat wil ik het ook.

Binnenkort nodig ik mijn buren uit voor een energiedrankje. Ik vraag ze om hun energierekening mee te nemen. En het enige dat ik ga doen is luisteren. Luisteren wat mijn buren gedaan hebben om hun energierekening omlaag te krijgen. Daar ga ik vast heel veel van leren. En wie weet ga ik daarna iets aan mijn woning doen. Want van mijn buren moet ik het horen. Daar ben ik van overtuigd!

http://www.ideate.nl/portfolio-items/enexis-buurkracht/

Foto van Susanne Jutzeler suju fotos via Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven