Routeplanner aardgasloos wonen. Etappe nr 7 van mijn ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’

Met twaalf wijkgenoten begon ik vorig jaar september een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Wij willen wonen zonder aardgas. Op onze tocht ontdekken we wat daar allemaal bij komt kijken. Afgelopen negen maanden hebben we zes etappes afgelegd. Begin mei nodigden we onze wijkgenoten uit om de eerste bevindingen te delen. Daar kwamen bijna veertig nieuwsgierige huiseigenaren op af. Onderstaand de ‘lessen’ die wij met hen deelden.

Dé oplossing bestaat niet

Aardgasloos wonen is hot! Je kunt geen krant openslaan. Je kunt de televisie niet aanzetten. Of het onderwerp komt aan bod. De oplossingen en innovaties vliegen je daarbij om de oren. Maar als wij afgelopen jaar íets geleerd hebben, dan is het dat dé oplossing voor aardgasloos wonen niet bestaat. Net zo min als dé woning bestaat. En net zo min als dé huiseigenaar bestaat.

Wat zijn de alternatieven?

Als dé oplossing niet bestaat, dan wil je op zijn minst weten welke alternatieven je (straks) aangeboden krijgt. Wordt er over vijf jaar een warmtenet in onze wijk uitgerold? Gaat de Gasunie waterstoffabrieken bouwen? Of ben ik straks aangewezen op mijn eigen zonnepanelen? Wij leerden dat onze gemeente – de gemeente Amersfoort – ons over twaalf jaar van het aardgas af wil halen. Wij leerden ook dat de gemeente Amersfoort nog niet weet wat daar voor in de plaats komt.

Naar lagetemperatuurverwarming

Toch willen wij verkenners nu al stappen zetten. We ontdekten dat we het beste stappen kunnen zetten, die onze woningen geschikt maken voor lagetemperatuurverwarming. Mijn favoriete bron HierVerwarmt legt helder uit wat dat inhoudt https://www.hierverwarmt.nl/lagetemperatuurverwarming. Voor de meesten van ons betekent het isoleren, isoleren, isoleren en ventileren. En omdat we allemaal een andere woning hebben en een andere huiseigenaar zijn, moeten we dat allemaal op onze eigen manier doen.

Iedereen een adviseur

Na negen maanden reizen zijn wij er achter dat iedere huiseigenaar een adviseur verdient. Op onze verkenningstocht kwamen we heel wat adviseurs tegen. Te vaak spraken zij onze taal niet of verkochten zij onzin. Gelukkig leerden we ook een paar goede, onafhankelijke adviseurs kennen. Zo’n adviseur gunnen we iedere huiseigenaar. Zo’n adviseur is zijn geld dubbel en dwars waard.

Wil jij aardgasloos wonen?

Bepaal dan vooraf zo exact mogelijk waar je uit wilt komen. ‘Aardgasloos’ is niet exact genoeg. Bepaal of je uit wilt komen bij energieneutraal, Nul op de Meter of volledig zelfvoorzienend. Zet je woonwensen en die van je huidige (en eventuele toekomstige) huisgenoten op een rijtje. Én bepaal hoeveel geld je daarvoor over hebt of eventueel kunt lenen. Laat je daarbij helpen door een goede, onafhankelijke adviseur. Zet vandaag al de eerste stap!

Begin juli komen we als verkenners weer bij elkaar. Daarna ga ik een paar weken aardgasloos kamperen. Na de vakantie hoop ik dat we aan de slag kunnen met onze persoonlijke stappenplannen. Plannen gebaseerd op onze persoonlijke situaties, mogelijkheden en wensen.

Wil jij ook wonen zonder aardgas? Volg mij en mijn buurtgenoten op http://bit.ly/Verkenningstocht
De namen van de deelnemers zijn om privacyredenen gefingeerd. Die van bedrijven en organisaties die aan het woord komen niet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven