Van aardgasvrij, naar autovrij. Etappe nr 8 van mijn ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’

Met twaalf wijkgenoten begon ik vorig jaar september een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Wij willen wonen zonder aardgas. Op onze tocht ontdekken we wat daar allemaal bij komt kijken. Inmiddels ben ik er achter dat de weg naar autovrij, heel wat eenvoudiger is dan de weg naar aardgasvrij.

Ik wil mijn woning aardgasvrij maken. Dat wil ik doen om mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu. Het afgelopen jaar las ik daar alles over wat los en vast zit. En daarbij stuitte ik ook op ‘de klimaatklappers’ van Milieu Centraal. In één oogopslag werd het mij duidelijk: behalve aan mijn huis, moest ik nodig iets aan mijn transport doen.

Nu is de auto nooit een statussymbool voor mij geweest; op de oprit staat al een aantal jaar een Toyota Prius plug-in. Hoe lelijk wil je het hebben? Maar ik kon mij een leven zonder auto  moeilijk voorstellen. Dus ging ik op zoek naar een milieuvriendelijker auto. Via mijn buurman Chris, kwam ik uit bij Buurauto. Een elektrische auto die je deelt met drie of vier buren. Lekker schoon én – dankzij het delen – redelijk betaalbaar. Chris was hier zelf ook wel voor te porren. En buurman Huug haakte al snel aan.

We besloten om een maand lang een gezamenlijke agenda bij te houden. Iedere keer dat een van ons een auto nodig had, noteerde hij of zij dat in de online-agenda. Zo kon ik precies zien wanneer Huug naar zijn moeder ging of Chris voor een vergadering op stap was. Aan het einde van de maand zaten we bij elkaar. En wat bleek: we reden veel te weinig kilometers. De Buurauto zou voor ons alle drie, veel te duur uitpakken. Exit Buurauto.

Daar stond ik dan. En op de oprit stond nog steeds mijn Toyota Prius. Die bekeek ik nu met heel andere ogen. Ik vroeg mij af of ik überhaupt wel een auto nodig had. Ik wilde plotseling exact weten wat die auto mij kostte. En dus ging ik rekenen. Of – om eerlijk te zijn – ging manlief rekenen. En bij ieder sommetje raakte hij overtuigder, van iets dat ik aan mijn theewater al aanvoelde: de auto moest de deur uit.

En nu is de auto de deur uit. Een heel lieve mijnheer uit Zeewolde heeft de auto gekocht. Als dank schonk hij ons een grote zak walnoten uit zijn tuin. De walnoten zijn heerlijk. Maar autovrij zijn is nog heerlijker. We besparen maandelijks veel geld. We stappen iets vaker op de fiets of in de trein. En als het echt niet anders kan, pakken we een Greenwheels. Waar een verkenningstocht aardgasloos wonen al niet toe kan leiden!

Dit najaar concentreer ik mij gewoon weer op het aardgasvrij maken van mijn woning. Met een aantal reisgenoten, organiseer ik een avond over gevelisolatie. We laten wijkgenoten vertellen hoe zij de gevels van hun woningen geïsoleerd hebben. Het belooft een ware show te worden met oplossingen voor brede spouwen, smalle spouwen én woningen zonder spouw die onder beschermd stadsgezicht vallen. Er zal een keur aan materialen de revue passeren. Variërend van wol, glas en metaalparels, tot materialen uit de ruimtevaart.

Wil jij ook wonen zonder aardgas? Volg mij en mijn buurtgenoten op http://bit.ly/Verkenningstocht

Hier vind je de klimaatklappers van Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/
De namen van de deelnemers zijn om privacyredenen gefingeerd. Die van bedrijven en organisaties die aan het woord komen niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven