Mama mag het licht uit?

De derde week van september 2015 stond op de basisschool van mijn dochter in het teken van ‘Energie’. Als lid van het duurzaamheidsteam was ik een van de aanstichters van deze duurzaamheidsweek. En het was een groot succes. Vraag kinderen hoe we beter voor de aarde kunnen zorgen en je wordt overspoeld met goede ideeën.

Op maandagochtend werd de week geopend met een massale dans op het schoolplein: alle kinderen dansten op het liedje ‘Energie’ van Kinderen voor Kinderen. Daarna werd in alle klassen een les gegeven over energie en hoe je daar duurzamer mee om kunt gaan. We gebruikten prachtig lesmateriaal van het IVN. Op dinsdag werden in de klassen proefjes uitgevoerd en ontdekten kinderen hoe je zelf energie kunt maken. Op donderdag hield iedere klas een energiequiz. En op vrijdag werden per klas twee Duurzame Denkers en Doeners gekozen. Natuurlijk werd de week afgesloten met een herhaling van de openingsdans.

Maar ook thuis werden we aan het werk gezet. De hele week hield mijn dochter van acht de meterstanden bij. Haar juf had namelijk de uitdaging meegegeven om in de duurzaamheidsweek zo min mogelijk energie te verbruiken. Nou, dat hebben we geweten! Het is maar goed dat mijn dochter af en toe naar school moest. Anders had ik die week niet kunnen werken. We ontbeten bij kaarslicht (is dat wel duurzaam?). We gebruikten ons servies minstens twee keer. We douchten alleen na het sporten. We keken geen televisie en ook de computers bleven (als mijn dochter thuis was) uit. Bij het slapen gaan kreeg ik steevast de vraag ‘mama, mag het licht uit?’ Tja, zo’n wedstrijd wil je natuurlijk winnen.

Gelukkig scheen die week de zon. De kachel kon dus uit blijven. Bovendien zijn wij in het bezit van acht zonnepanelen. De opbrengst van die panelen kon mijn dochter mooi van ons energieverbruik aftrekken. Aan het eind van de week kregen mijn man en ik een dikke pluim van haar. Maar niet in ieder gezin bleek de bespaaractie een succes te zijn geweest. Ver na de duurzaamheidsweek werd ik nog aangesproken door ouders. In sommige gezinnen waren kinderen zo fanatiek geweest, dat er zelfs ruzie was ontstaan; oudere broers en zussen konden in het donker hun huiswerk niet maken. Zij kregen het met hun jongere broertje of zusje aan de stok. De uitdaging om energie te besparen, had een onuitputtelijke hoeveelheid energie bij de kinderen losgemaakt.

Behalve een vrolijk rood petje met button, kregen de Duurzame Denkers en Doeners de uitnodiging voor een workshop later dit schooljaar. Tijdens die workshop bedenken de Duurzame Denkers en Doeners met welk thema hun klas in de volgende duurzaamheidsweek aan de slag wil gaan. Want die onuitputtelijke hoeveelheid energie van de kinderen gaan we absoluut benutten. Dat is pas duurzaam!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven