Wil jij ook aardgasloos wonen? Volg mijn verkenningstocht

Ik wil wonen zonder aardgas. Dat is tenslotte een fossiele brandstof. Om te voorkomen dat de aarde verder opwarmt, zouden we allemaal zonder aardgas moeten wonen. Ik ga die uitdaging graag aan. Als professional ben ik al een aantal jaar bezig met Nul op de Meter-huizen: woningen die net zo veel energie opwekken als ze verbruiken. Dus ik weet dat het kan. Maar ik weet inmiddels ook dat het niet eenvoudig is. Daarom ga ik met een aantal buurtgenoten op ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Op onze tocht ontdekken we wat er allemaal komt kijken bij aardgasloos wonen. En natuurlijk hopen we binnenkort allemaal de knop om te kunnen draaien en van het aardgas af te zijn. Wil jij ook aardgasloos wonen? Volg mij en mijn buurtgenoten via http://bit.ly/Verkenningstocht

 

Vlak voor de zomer plaatsten mijn buurvrouwen Hanna, Catharina en ik een oproep: welke wijkgenoten willen ook aardgasloos wonen? Wie gaat er met ons op verkenningstocht? We ontvingen enthousiaste reacties van allerlei buurtgenoten, met heel verschillende woningen. De een laat een nieuwe woning bouwen. De ander huurt een woning van een woningcorporatie. De volgende wil zijn honderd jaar oude monument verbouwen. De meesten hebben nog een lange weg te gaan. Een enkeling hoeft nog maar een klein stapje te zetten. Maar allemaal willen ze van het aardgas af. En allemaal weten zij dat dat niet eenvoudig is.

 

Aanstaande dinsdag 5 september (toevallig net Duurzame Dinsdag!) komen we voor het eerst bij elkaar. Een tiental wijkbewoners schuift bij mij aan de keukentafel aan. Dan maken we kennis met elkaar, elkaars woningen én elkaars woonwensen. Dan zal ik ook met de billen bloot moeten. Ik zal mijn buren bekennen dat ik al vijf jaar lang allerlei huiseigenaren help om hun woningen naar Nul op de Meter te laten verbouwen én dat ik zelf nog niet eens halverwege ben. Ik zal ze bekennen dat ik in onze wijk avonden georganiseerd heb over het plaatsen van zonnepanelen, maar dat ik er zelf nog maar acht heb en dat ze niet eens op mijn eigen dak liggen. En ik zal mijn buren bekennen dat ik plannen maak om onze honderd jaar oude tweekapper te verbouwen, terwijl mijn man met nieuwbouwplannen bezig is. Ik ben heel benieuwd met welke bekentenissen mijn buren komen!

 

Dinsdagavond gaan we het ook over de tocht en onze reisdoelen hebben. Ik doe geen uitspraken over de datum waarop ik zonder aardgas wil wonen. Het lijkt mij al heel bijzonder om met elkaar zo’n tocht te maken. Niet de bestemming, maar de reis is mijn doel. Tijdens de reis ga ik op dit blog een dagboek bijhouden. Wie weet kan dat dagboek anderen straks helpen om van het aardgas af te komen. Ieder op zijn eigen manier en in zijn eigen reistempo: in één keer, in een paar etappes of in kleine stapjes.

Foto van Aatlas via Pixabay

4 gedachten over “Wil jij ook aardgasloos wonen? Volg mijn verkenningstocht”

 1. Jacques de Bruijn

  Hi Marianne, goed initiatief! Ik ben erg benieuwd hoe ver jullie gaan komen. Maar ook hoe jullie lessen in andere delen van de wereld van toepassing kunnen zijn. Succes.
  Jacques

  1. Hé Jacques,

   Wat leuk dat je reageert op mijn blog. In de US valt nog zo veel energie te besparen, dat vrijwel iedere ingreep zich binnen no-time terugverdient. Dus ik zou zeggen: begin met isoleren! Dat is eigenlijk altijd stap 1.

   Groet
   Marianne

 2. Hoi Marianne,
  Ik woon niet echt in de buurt maar ben wel bezig los te komen van het gas.
  Hoe laat beginnen jullie?
  Groet,
  Jos

  1. Hé Jos,

   Super leuk dat je er de eerste keer bij was. We nodigen je ook uit voor de volgende bijeenkomst. Kijk maar of ie interessant is voor jou. Voel je nergens toe verplicht -:)

   Groet
   Marianne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven