Vleeskroket

Sinds het lezen van een stuk van Yuval Noah Harari, eet journalist Rutger Bregman geen vlees meer. Bij mij was het zien van een heuse Van Dobben vleeskroket de aanleiding. Tijdens een lunch kwam de vleeskroket voorbij. Voor ik het wist had ik m op mijn bruine boterham liggen. Om na twee seconden te denken ‘getverdemme……’. Het was (voorlopig) het laatste vlees dat ik at.

Ik at al langer ‘minder vaak, minder vlees’. Daarmee hoopte ik een kleine bijdrage te leveren aan het terugdringen van het klimaatprobleem. Een piepkleine bijdrage om precies te zijn. Want vleesproductie is goed voor enorme hoeveelheden CO₂. Het eten van een kilo rundvlees van Nederlandse bodem, staat gelijk aan 111 auto kilometers (aldus het Planbureau voor de Leefomgeving). Daar doet die ene vleeskroket van mij weinig aan af.

Naarmate ik ‘minder vaak, minder vlees’ at, ging ik er meer over lezen, zien en nadenken. Die hele vleesindustrie ging mij steeds meer tegenstaan. Hoe meer ik wist, des te smeriger ik het begon te vinden. En uiteindelijk was het zien van die ene vleeskroket de druppel die de emmer deed overlopen. Of…. misschien was het wel het feit dat ik die ene vleeskroket niet aan mij voorbij liet gaan.

Ik sprak met mijzelf af: vanaf nu eet ik geen vlees meer. En dat luchtte enorm op. Ik eet inmiddels ruim een jaar (voorlopig) geen vlees meer. Die toevoeging ‘voorlopig’ heb ik overgenomen van een vriend die ‘voorlopig’ gestopt was met roken. Dankzij dat ene woordje informeerde zijn omgeving er nooit meer naar.

Mijn culinaire leven is enorm verrijkt sinds ik geen vlees meer eet. De boekenkast puilt uit van de groenten-kookboeken, waar ik (zelfs doordeweeks) de heerlijkste gerechten uit kook. En daar is het hele gezin blij mee.

Nieuwsgierig geworden? Lees het indrukwekkende artikel van Rutger Bregman ‘Hierdoor werd ik in één klap vegetariër (en jij misschien ook)’ hier https://decorrespondent.nl/rutgerbregman (het artikel is zijn geld meer dan waard).

Foto van Agencia Parque via Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven