Afgelopen dinsdag zaten ze bij mij aan de keukentafel: twaalf wijkgenoten die net als ik van het aardgas af willen. Komende maanden gaan we met elkaar op ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Op onze tocht ontdekken we wat er allemaal komt kijken bij wonen zonder aardgas. En natuurlijk hopen we binnenkort allemaal de knop om te kunnen draaien en van het aardgas af te zijn. Dinsdagavond maakten we kennis met elkaar, elkaars woningen en elkaars woonwensen.
Er zat een bont gezelschap aan mijn keukentafel. Heleen en haar vriend hebben recent hun eerste woning gekocht; een jaren dertig huis waar nog van alles aan moet gebeuren. Joost woont met zijn vrouw en twee pubers in een honderd jaar oude woning. Zij hebben net flink verbouwd. Op de begane grond zijn zij al van het gas af – nu die twee verdiepingen nog. Carlijn woont in een jaren zeventig bungalow. Ze heeft spijt dat ze net een nieuwe cv-ketel heeft laten plaatsen en zou die liefst zo snel mogelijk inruilen voor een warmtepomp. Jaap is single en gepensioneerd. Hij heeft recent 25 zonnepanelen en een warmtepomp laten plaatsen. Zijn twintig jaar oude woning is nu all-electric. De kinderen van Jelle en zijn vrouw zijn sinds kort het huis uit. Dit lijkt hun een mooi moment om hun woning uit 1954 te slopen en er iets duurzaams voor terug te bouwen. We zijn allemaal anders. We wonen allemaal anders. En we zijn allemaal met een andere vraag naar deze eerste bijeenkomst gekomen.
Maar we blijken ook veel gemeen te hebben. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. We willen allemaal onze woning energiezuiniger, aardgasloos of zelfs energieneutraal maken. (De meeste van ons zijn daar al een tijdje mee bezig.) En we hebben allemaal ontdekt dat dat niet zo eenvoudig is. Mensen worden nog al eens van het (meter)kastje naar de muur gestuurd.
Joke heeft zo veel informatie gevonden, dat zij geen idee heeft waar te beginnen. Joost stond op het punt een pelletkachel aan te schaffen. Totdat hij in de krant las dat pelletkachels nog vervuilender zijn dan gasgestookte ketels. Dat had de leverancier hem niet verteld. Catoo heeft – net als Heleen – een hele batterij installateurs over de vloer gehad die allemaal tegengestelde adviezen gaven.
Maar gelukkig blijken we ook allemaal doorzetters te zijn. En gelukkig zaten er dinsdag ook mensen zoals Jaap en Daan aan mijn keukentafel. Zij hebben hun huizen al energieneutraal of all-electric gemaakt. Zij kwamen om hun kennis en ervaring te delen. Daan heeft daar zelfs een cursus voor gevolgd. Volgende week gaat hij bij Carlijn langs. Want als haar cv-ketel over vijftien jaar weer aan vervanging toe is, wil Carlijn klaar zijn voor laag temperatuur verwarming. Daan helpt haar graag op weg.
Als iedereen naar huis is, bedenk ik mij dat de gemiddelde huiseigenaar helemaal niet zo nodig van het aardgas af wil. Laat staan dat de gemiddelde huiseigenaar de weg wil gaan die mijn reisgenoten en ik afleggen. Een verkenningstocht is leuk, maar die moet vooral het pad effenen voor de reizigers die volgen. Hoe mooi zou het zijn als onze verkenningstocht een reisgids oplevert voor mensen die na ons komen?! Misschien moet dat het eindproduct van onze expeditie worden.
De volgende stop op onze ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’ is bij de woning van Jaap. Dan horen en zien we hoe hij zijn woning all-electric heeft gemaakt. Wil jij ook wonen zonder aardgas? Volg mij en mijn buurtgenoten op https://mariannenevens.nl/recent-nieuws/.
De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.
Foto van Kalhh via Pixabay