Met twaalf wijkgenoten maak ik een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Wij willen wonen zonder aardgas. Op onze tocht ontdekken we wat daar allemaal bij komt kijken. En natuurlijk hopen we binnenkort allemaal de knop om te kunnen draaien en van het aardgas af te zijn. Op etappe nummer vier constateerde ik dat nieuwbouw wel zo eenvoudig is. Maar ik geef mij niet snel gewonnen. Tijdens het kerstreces heb ik de alternatieven voor mijn huidige woning nog maar eens op een rijtje gezet.
Ben je van het aardgas af, dan ben je nog niet klaar. Want voor dat aardgas moet iets in de plaats komen. Ik zal mijn woning straks met iets anders moeten verwarmen. Maar waarmee precies? Wat is het beste alternatief voor aardgas?
Het alternatief moet betaalbaar zijn. Om over te kunnen stappen op elektrisch verwarmen van onze woning, zullen we flink moeten investeren. We moeten ons huis isoleren, een warmtepomp en wellicht een nieuw warmteafgiftesysteem (in plaats van de huidige radiatoren) aanschaffen. Waarschijnlijk verdienen we die investering in dertig jaar terug. Waarschijnlijk. Want wie kan voorspellen hoe de energieprijzen, de huizenprijzen en de waarde van onze woning zich ontwikkelen?
Het alternatief moet – uiteraard – duurzaam zijn. Geen hout, geen kernenergie, geen schaliegas. Gaan we onze woning elektrisch verwarmen, dan toch in ieder geval met duurzame stroom. Het liefst met mijn eigen duurzame stroom. Ik heb al wat zonnepanelen. Ik sta op de wachtlijst voor een aandeel in een windmolen. Maar wat als de zon niet schijnt? Wat als het niet waait? Moet ik aan de batterij? Over een paar jaar is die misschien betaalbaar. De innovaties gaan razendsnel. Zo schijnt er op grote schaal groengas te kunnen worden gewonnen uit zeewier. Misschien moet ik toch maar aangesloten blijven op het gasnetwerk!
Het alternatief moet vooral comfortabel zijn. Vijfentwintig jaar geleden huurde ik een vooroorlogse woning in Rotterdam-Noord. Alleen in de woonkamer stond een gashaard. Slaapkamer, gang, toilet en keuken (tevens badkamer) waren onverwarmd. Ook in de winter van 1997 – waarin voor het eerst sinds tijden een Elfstedentocht werd gereden. Naar dat comfortniveau verlang ik niet terug. In mijn aardgasloze woning moet het overal behaaglijk zijn. Daar heb ik best wat geld voor over.
De volgende stop op de ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’ is in het informatiecentrum van het Amersfoortse energieloket 033Energie. Daar maken we kennis met de hybride-warmtepomp. Wil jij ook wonen zonder aardgas? Volg mij en mijn buurtgenoten op http://bit.ly/Verkenningstocht
Foto van Suvajit Roy via Pixabay