Tapen, tapen, tapen. Etappe nr 16 van mijn ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’

Met twaalf wijkgenoten begon ik in 2017 een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Onze woningen, gezinnen en bankrekeningen verschillen enorm. Maar we wilden allemaal wonen zonder aardgas. Op onze tocht ontdekten we wat daar allemaal bij komt kijken. Inmiddels hebben manlief en ik besloten om nieuw te gaan bouwen. Dat leek ons wel zo eenvoudig.

In de vorige blog stelde ik mijzelf de vraag of het überhaupt wel nodig was om onze nieuwe woning te verwarmen. Natuurlijk ontving ik daarna allerlei adviezen van mensen die graag meedachten. Maar die adviezen waren niet allemaal eensluidend. De een adviseerde om het niet te doen; een haarföhn zou al voldoende zijn om het behaaglijk te krijgen. Zo niet, dan konden we altijd nog wat infraroodpanelen ophangen. De volgende adviseerde om toch vooral overal vloerverwarming toe te passen. Alleen al om het huis in de toekomst verkoopbaar te houden.

We besloten te vertrouwen op een onafhankelijke energie adviseur. Zij berekende dat het verstandig was om de woning te voorzien van vloer- of plafondverwarming. Zodat we uiteindelijk deden wat vrijwel iedereen vandaag de dag doet. En inmiddels ligt er ruim 1 kilometer slang onder de cementdekvloer van ons toekomstige huis.

Daarnaast adviseerde de energie adviseur ons om alle kieren in de woning te laten dichten. Want je kunt nog zo veel isolatiemateriaal toepassen; als je de kieren niet dicht, heeft dat geen enkele zin. Kennelijk blijken veel minder mensen voor kierdichting te kiezen. Voor onze aannemer was het in ieder geval nieuw. Maar gelukkig pakte hij het heel serieus op. Bijna twee weken lang, was een van zijn medewerkers aan het tapen, tapen, tapen. Iedere mogelijke kier werd dichtgesmeerd met een soort tandpasta en dichtgeplakt met groene tape. Het huis zag er groen van.

Maar het resultaat was er dan ook naar. Bij de blowerdoortest scoorde het huis extreem goed. De kierdichtheid van de woning voldeed nagenoeg aan de normen voor passief bouwen. We zullen nooit weten wat de score zou zijn geweest zonder al die tape. Maar wij zijn er enorm blij mee en kijken uit naar de eerste winter in ons nieuwe huis.

Scroll naar boven