Daar krijg ik energie van

Als rechtgeaarde Hollander wil ik graag minder geld aan mijn energierekening besteden. En natuurlijk weet ik als geen ander wat ik moet doen om dat voor elkaar te krijgen. Maar het leek mij veel leuker en leerzaam om het van mijn buren te horen. Dus laatst heb ik hen uitgenodigd voor een Energy Drink.

In mijn woonkamer zaten die avond niet alleen mensen die iets met energie besparen hebben. Sommige buren wisten niet eens hoeveel energie zij verbruikten en wat hen dat maandelijks kost. Toch kwamen zij.

Sommige buren vielen steil achterover toen zij hun energieverbruik vergeleken met dat van hun naaste buren. Mensen die in exact dezelfde woning wonen, verbruikten bijna het dubbele van wat hun buren verbruiken. Dat zette hen wel aan het denken (en ik hoop dat zij er ook iets aan gaan doen).

Sommige buren hielden er zo hun eigen theorieën op na. Zo wist er een te vertellen dat je de radiatoren in de slaapkamers altijd open moet houden. Geen idee waar dat fabeltje vandaan komt. Maar het kost wel veel energie en dus geld.

Sommige buren hadden heel praktische tips. Zoals: sluit de ventilatieroosters van de kruipruimte in het stookseizoen af, want niets isoleert beter dan stilstaande lucht. Dat was echt een eye-opener voor mij.

Sommige buren wilden meer en vragen nu gezamenlijk offertes aan voor het na-isoleren van hun spouwmuren. Jammer voor mij dat mijn huis geen spouw heeft.

En ik heb de volgende dag direct twee installateurs en twee bouwbedrijven gebeld. Zij hebben offertes uitgebracht voor het vervangen van een aantal radiatoren, het plaatsen van een modulerende thermostaat én het aanbrengen van dubbele beglazing op de zolder. De eerste opdracht is al verstrekt.

 

Kijk, daar krijg ik nou energie van!

 

Voor wie ook wel wat energie kan gebruiken: wordt (ook) energieambassadeur en help je buren (en jezelf) om stappen te zetten. Op zaterdag 13 juni komen energieambassadeurs uit het hele land voor de tweede keer bij elkaar. Dit keer in Apeldoorn: http://www.energieambassadeurstop.nl/

Foto van Alexas_Fotos via Pixabay

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven