Appeltje, eitje, aardgasloos. Etappe nr 13 van mijn ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’

Met twaalf wijkgenoten begon ik twee jaar geleden een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Onze woningen, gezinnen en bankrekeningen verschillen enorm. Maar we willen allemaal wonen zonder aardgas. Op onze tocht ontdekken we wat daar allemaal bij komt kijken. Voor mij bleek dat behoorlijk tegen te vallen. Gelukkig gaan we nu nieuwbouwen.

Ons huis dateert uit 1915. Het heeft geen spouw. Het valt onder een beschermd stadsgezicht (aan de buitenzijde mag niets wijzigen). En er moet nog heel veel geïsoleerd worden. Afgelopen twee jaar maakte ik een plan, dat uit drie stappen bestaat:

  1. We zouden de serre vervangen, want die is zo lek als een mandje. En dan ook maar direct de keuken vervangen, een nieuwe vloer aanbrengen (inclusief vloerverwarming), de gevels van binnenuit isoleren, goed dubbelglas plaatsen, de plafonds isoleren én het dak vervangen.
  2. Daarna moesten er op de twee verdiepingen nog de nodige radiatoren vervangen worden door convectoren. Want vloerverwarming ging ‘m niet worden op de oude houten vloeren.
  3. Dan konden we tot slot de cv-ketel vervangen door een lucht-water warmtepomp. Een warmtenet is volgens onderzoek van de gemeente geen optie voor onze wijk. Een bodemwarmtepomp of WKO evenmin. Want in verband met drinkwaterwinning mogen we de grond niet in.

Het hele geintje zou al snel twee ton kosten. O ja, ik vergat stap vier bijna: we moesten ook nog ergens wat geld regelen.

Manlief vond mijn vier stappenplan wat heftig. Hij begreep best dat ik mijn steentje wilde bijdragen. Maar vroeg zich af of het niet eenvoudiger kon. En dus schreef hij ons in voor een bouwkavel. Op 30 december 2019 hadden we het voor elkaar. We zetten onze handtekeningen onder het voorlopig koopcontract van een lapje grond. En nu gaan we dus in één stap van het aardgas af. Appeltje, eitje.

Dat wil zeggen…. We gaan eerst een plan maken. Maar hoe ingewikkeld kan dat nou helemaal zijn?

Wil je weten hoe eenvoudig het is om nieuw te bouwen zonder aardgas? Volg mijn ervaringen op http://bit.ly/Verkenningstocht
De namen van mensen zijn om privacyredenen gefingeerd. Die van bedrijven en organisaties die ter sprake komen niet.

  • Foto appel: S. Hermann & F. Richter
  • Foto eitje: Aline Ponce
  • Foto aardgas: Сергей Горбачев

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven