Met twaalf wijkgenoten begon ik twee jaar geleden een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Onze woningen, gezinnen en bankrekeningen verschillen enorm. Maar we willen allemaal wonen zonder aardgas. Op onze tocht ontdekken we wat daar allemaal bij komt kijken. Inmiddels hebben manlief en ik besloten om nieuw te gaan bouwen. Dat leek ons wel zo eenvoudig.
We gaan dus nieuwbouwen. En nieuwbouwen doe je anno 2020 aardgasvrij. Vloerverwarming, warmtepompje, wat zonnepanelen op het dak en klaar. Dacht ik. Maar de allereerste vraag van architect Dirk Jan van Wieringhen Borski luidde: wat is jullie duurzaamheidsambitie? Goede vraag voor twee mensen die beiden werkzaam zijn in de energietransitie. Alleen wij vielen alle twee even stil.
Ik heb jaren voor Energiesprong en de Stroomversnelling gewerkt. Maar een Nul op de Meter adept ben ik nooit geworden. Tot voor kort was ik erg gecharmeerd van het Passief Huis concept. Maar ik wil ook naar buiten kunnen kijken. Bovendien, duurzaam is meer dan een energieprestatie. Biobased of circulair bouwen is natuurlijk het summum. Maar, duurzaam is meer dan materiaalgebruik.
Ons huis moet zeker duurzaam zijn. Het liefst bouwen we met hout. Het moet ook mooi, comfortabel, gezond en o ja… betaalbaar zijn. Het huis van Reimar von Meding komt wat mij betreft een eind in die richting. Reimar werkt bij KAW en ontwierp zijn eigen Active House. Behalve dat het mooi is (ik weet, smaken verschillen), spreken de uitgangspunten mij erg aan. Bas Hasselaar is secretaris van Active House NL. Hij heeft net als Reimar von Meding een Active House gebouwd. In een van zijn blogs, beschrijft hij de uitgangspunten voor zo’n huis. Ik ben zo vrij om ze hier samengevat te herhalen:
- Verdiep je in de locatie.
- Bepaal waar je welke ruimten wilt, rekening houdend met de locatie (slaapkamers koeler, keuken en woonkamer warmer).
- Bepaal waar het daglicht vandaan komt. Zorg dat het in de belangrijkste verblijfsruimten van tenminste twee kanten komt.
- Kies in die ruimten voor een vrije hoogte van minimaal drie meter en ramen tot aan het plafond. Kies vrije overspanningen van tenminste vijf meter (die kun je later nog opdelen in kleinere ruimten).
- Over-dimensioneer ventilatiemogelijkheden. Ventileer naar behoefte, op basis van CO₂-monitoring in leef- en slaapzones. Pas zomernachtventilatie toe.
- Laat de zon in de winter toe, maar weer die in de zomer. Voorkom oververhitting door grote ramen op het zuiden te vermijden.
- Bas adviseert zelfs welke isolatiewaarden voor de verschillende bouwdelen te hanteren.
- Hij gaat uit van verwarming met een warmtepomp, in combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming (kan ook anders lijkt mij). En hij geeft aan dat warmteterugwinning noodzakelijk is om energie te besparen.
- Gebruik het dakvlak om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken.
- Kies zoveel mogelijk natuurlijke (biobased) bouwmaterialen met keurmerk van verantwoorde herkomst. Zware materialen met veel thermische massa helpen oververhitting te voorkomen en houden warmte langer vast. Damp-open materialen met groot vochtopnemend vermogen helpen het binnenklimaat stabiel te houden. Vermijd materialen met veel oplosmiddelen (zoals formaldehyde) bij de inrichting.
Wat mij betreft zijn het heldere en hanteerbare uitgangspunten. En gelukkig vindt architect Dirk Jan dat ook. Komende weken gaat hij schetsen. Eens kijken wat er dan nog van de uitgangspunten overeind blijft.
Wil je weten hoe eenvoudig het is om nieuw te bouwen zonder aardgas? Volg mijn ervaringen op http://bit.ly/Verkenningstocht
Hier vind je informatie over de woning van Reimar von Meding: https://www.kaw.nl/projecten/wonen-zonder-energierekening/
Hier vind je informatie over Active House en de blog van Bas van Hasselaar: https://www.activehousenl.info/