Waarom moeilijk doen? Etappe nr 4 van mijn ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’

Met twaalf wijkgenoten maak ik een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’.  Wij willen wonen zonder aardgas. Op onze tocht ontdekken we wat daar allemaal bij komt kijken. En natuurlijk hopen we binnenkort allemaal de knop om te kunnen draaien en van het aardgas af te zijn. Op etappe nummer drie waren we bij Jaap thuis. Daar constateerden we dat we allemaal een tienjarenplan voor onze woning moeten maken.

In 2030 moet heel Amersfoort van het aardgas af zijn. In een groot aantal wijken in de stad is het gasnetwerk komende jaren aan vervanging toe. Grote kans dat netwerkbedrijf Stedin geen nieuw gasnetwerk meer aanlegt. Ik kan dus zo maar aan de beurt zijn om van het aardgas af te gaan. Wel zo prettig om daar op voorbereid te zijn. Goed idee om daar een tienjarenplan voor te maken. Net als Jaap stel ik een ABC-tje op.

A. Isoleren en ventileren

Ventileren is in mijn honderd jaar oude woning geen probleem. Mijn huis kiert aan alle kanten. Er komt frisse lucht genoeg binnen. Isoleren is lastiger. Wij lieten de kruipruimte vol schelpen storten. Maar de vloer is nog altijd koud. We isoleerden het dak van onze tweekapper. De negentig jaar oude eigenares van de andere helft wilde het dak niet vervangen. Dus moesten we dat wel van binnenuit doen. Dat is niet optimaal. Op zolder is het in de winter nog altijd ijskoud. In de zomer kun je door de hitte niet slapen. We lieten overal dubbelglas plaatsen. Maar de gevels isoleerden we niet. We hebben namelijk geen spouw. Ons huis valt onder beschermd stadsgezicht. Daarom is van buitenaf isoleren niet toegestaan. Voor het isoleren van binnenuit hebben we nog altijd geen goede oplossing gevonden.

B. Laag-temperatuur verwarming

Ons hele huis hangt vol met radiatoren. Om klaar te zijn voor een warmtepomp, zou ik die nu al kunnen vervangen door vloerverwarming. We hebben overal houten vloeren. De begane grondvloer zouden we kunnen vervangen door een betonvloer – een flinke ingreep. Maar op de verdiepingen wordt vloerverwarming geen succes. Het ligt voor de hand om daar voor infraroodpanelen te kiezen. Al met al een enorme operatie.

C. (Hybride) warmtepomp

Zolang ons huis niet optimaal geïsoleerd is, krijgen we het met een elektrische warmtepomp niet warm. Voorlopig blijven we afhankelijk van een cv-ketel. Nu stoken we aardgas. We zouden over kunnen stappen op hout of houtpellets. Maar dat is niet veel duurzamer. Misschien is de hybride warmtepomp iets voor ons; daarmee daalt ons gasverbruik met zo’n veertig procent. De benodigde stroom wil ik natuurlijk wel duurzaam opwekken.

We hebben acht zonnepanelen op het dak van een sporthal liggen. Sinds kort mogen we ze ook op ons eigen dak plaatsen. Maar ons dak is zo slecht, dat moet eerst vervangen worden voordat ik daar panelen op durf te leggen. Tja… en dan ben ik weer terug bij die negentig jaar oude dame die niet wil investeren.

Hoe ingewikkelder mijn tienjarenplan wordt, hoe vrolijker mijn man wordt. Hij droomt al jaren van een nieuwbouwhuis. En hoe verder onze verkenningstocht vordert, hoe meer ik voel voor nieuwbouw. Waarom moeilijk doen, als het ook nieuwbouw kan?!

De volgende stop op onze ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’ is in het informatiecentrum van het Amersfoortse energieloket 033Energie. Daar maken we kennis met de hybride-warmtepomp. Wil jij ook wonen zonder aardgas? Volg mij en mijn buurtgenoten op https://mariannenevens.nl/recent-nieuws/.
De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

Foto van FunkyNL via Pixabay

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven