Met twaalf wijkgenoten begon ik twee jaar geleden een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Onze woningen, gezinnen en bankrekeningen verschillen enorm. Maar we willen allemaal wonen zonder aardgas. Op onze tocht ontdekken we wat daar allemaal bij komt kijken. Inmiddels hebben manlief en ik besloten om nieuw te gaan bouwen. Dat leek ons wel zo eenvoudig.
Het ontwerp voor onze nieuwe woning was binnen drie weken klaar. Architect Dirk Jan van Wieringhen Borski van BNB Architecten tekende een simpele, platte doos. Gesloten naar de straat, open naar de tuinkant. Omdat dat ook de zonkant is, voegde Dirk Jan over de volle breedte een twee meter diep terras met overstek toe. En tot slot liet hij de doos veertig centimeter boven het maaiveld ‘zweven’. Gekscherend noem ik het een woonboot op het droge. Maar we zijn er erg blij mee. Het ontwerp is sterk in zijn eenvoud.
Nu alleen het installatieconcept nog.
Vanwege drinkwaterwinning is iedere vorm van bodemwarmtepomp uitgesloten. Dat geldt zelfs voor systemen met horizontale bodemlussen of korven. Dan kom je al snel uit bij een lucht-water warmtepomp. In combinatie met zonnepanelen op ons platte dak, is dat prima te doen. Maar die zonnepanelen leveren nu juist geen elektriciteit, wanneer je die het hardste nodig hebt. Zo lang we kunnen salderen is dat prima. Maar dat schijnt vanaf 2023 niet meer mogelijk te zijn. En een batterij in huis….. ik weet het nog zo net niet. Nu bestaan er ook combinaties van warmtepompen met zogenaamde PVT-panelen. Het grote voordeel is dat die panelen 24 uur per dag, in alle seizoenen warmte leveren. Ik kreeg zelfs de tip om een eigen waterstoffabriekje te bouwen. Ik weet dat het kan. Maar ik zou het zo graag simpel houden. Liever minder, dan meer techniek in huis (zei de ingenieur).
Afgelopen maand bezocht ik VvE Nolensstraat in Wageningen. Deze VvE liet haar twintig appartementen uit de jaren zestig drastisch isoleren. Daardoor verbruiken zij na de verbouwing 90% minder energie voor het verwarmen van de woningen. Maar wie goed isoleert, moet ook goed ventileren. VvE Nolensstraat liet een ventilatiesysteem aanbrengen. En met dat ventilatiesysteem worden de woningen ook verwarmd. Zonnepanelen op het dak wekken de benodigde elektriciteit op. CV-ketel, warmtepomp, PVT-panelen, waterstoffabriek en zelfs vloerverwarming of convectoren zijn overbodig. Hoe simpel kan de oplossing zijn.
Misschien is dat ook wel iets voor onze woning: een simpele, platte doos met een simpel installatieconcept. Bij een installateur hoef je zo’n verzoek vast niet neer te leggen. Die wil natuurlijk spullen aan je verkopen. Hoogste tijd dus voor een gesprek met een onafhankelijk energie adviseur. Eens horen wat wijsheid is: verwarmen of niet verwarmen? Want dat is nu de vraag.
Wil je weten hoe eenvoudig het is om nieuw te bouwen zonder aardgas? Volg mijn ervaringen op http://bit.ly/Verkenningstocht
Dit filmpje gaat over de verbouwing van VvE Nolensstraat in Wageningen: https://vimeo.com/374179994
Foto van Gelly via Pixabay