Isoleren? Zo doen de buren dat! Etappe nr 10 van mijn ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’

Met twaalf wijkgenoten begon ik anderhalf jaar geleden een ‘Verkenningstocht aardgasloos wonen’. Wij willen wonen zonder aardgas. Op onze tocht ontdekken we wat daar allemaal bij komt kijken. Dit keer organiseerden we een inspiratieavond over woningisolatie. De zaal zat bomvol.

Je woning goed isoleren, is de eerste stap richting een aardgasvrije of energie-neutrale woning. Veel mensen willen die eerste stap wel zetten, maar weten niet goed hoe; er is zoveel informatie te vinden op internet en tegelijkertijd zijn adviezen vaak tegenstrijdig. Bovendien vragen veel mensen zich af wat straks het alternatief voor aardgas wordt. Én hoe zij zich daar op voor kunnen bereiden. Daarom organiseerden verkenner Catoo en ik eind januari een inspiratieavond over woningisolatie voor onze wijkgenoten. Daar kwamen zo’n zestig wijkgenoten op af.

Een ambtenaar van de gemeente Amersfoort trapte de avond af. Zij lichtte toe, hoe de gemeente en andere partijen aan een CO₂-neutrale stad werken. De ambitie is dat alle wijken komende jaren van het aardgas af gaan en daar duurzame alternatieven voor in de plaats komen. Wanneer onze wijk aan de beurt is en welke alternatieven hier toegepast worden, kon zij nog niet vertellen. Maar de belangrijkste boodschap was om niet stil te zitten; de gemeenteambtenaar vertelde dat het altijd goed is om je woning te isoleren. ‘Woningisolatie is de eerste stap richting wonen zonder aardgas. Bovendien is het een stap die je vaak terugverdient, omdat je daarna minder energie verbruikt.’ Aan de slag dus!

Na deze aanmoediging deelden vijf huiseigenaren uit Amersfoort-Zuid hun ervaringen met woningisolatie. Buurman Jens vertelde dat hij zijn kruipruimte had geïsoleerd met behulp van reflecterende dekens. Groot voordeel is dat je die dekens heel eenvoudig zelf aan kunt brengen. Aan de foto’s te zien, zou ik dat nog wel zelf kunnen. Buurvrouw Fanny had haar dak geïsoleerd met behulp van natuurlijke materialen; het werkt heel prettig en levert je een gezond én warme woning op. Fanny had het meeste werk overgelaten aan haar man en vader. Goed bekeken dus! Daarna liet wijkgenoot Carel zien hoe hij dak, gevels en vloeren had geïsoleerd met natuurlijke materialen (bio-based); een plan dat stapsgewijs in een aantal jaren uitgevoerd werd. Het hele gezin werkte mee! (Iets wat ik mijn echtgenoot en dochter niet zag doen). Wijkgenoot Martijn had het wat dat betreft beter bekeken; hij had alle werkzaamheden uit laten voeren door professionele partijen. Net als ik, had hij een oude woning met steens (en op sommige plekken zelfs halfsteens) gevels. Nu zat hij er warm bij. Dit leek mij ook wel wat. Maar buurman René spande de kroon; hij had zijn gemeentelijke monument uit 1900 zeer grondig geïsoleerd. Zo grondig, dat hij de woning nu verwarmt met behulp van een warmtepomp. Mijn toekomstdroom!

Mijn wijkgenoten reageerden enthousiast op de verhalen van deze vijf huiseigenaren. Sommige mensen hadden nog niets geïsoleerd en wilden leren van de buren. Anderen woonden al aardgasvrij en waren gekomen om hun ervaringen te delen. Mensen deden inspiratie op, gaven elkaar tips en adviezen. Dat smaakt naar meer!

Catoo en ik overwegen meer van dit soort inspiratieavonden te organiseren. Dikke kans dat de eerstvolgende avond over ‘de warmtepomp’ gaat. Ik ben benieuwd hoeveel buren zo’n ding in huis haalden én wat daar bij kwam kijken. Wordt vervolgd.

Wil jij ook wonen zonder aardgas? Volg mij en mijn buurtgenoten op http://bit.ly/Verkenningstocht
De namen van mensen zijn om privacyredenen gefingeerd. Die van bedrijven en organisaties die ter sprake komen niet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven